joi, 5 decembrie 2013

Legea nr. 258/2013 - IDENTIFICAREA CAINILOR.






Potrivit Legii nr. 258/2013, nerespectarea obligatiei identificarii cainilor prin microcipare de catre proprietari se pedepseste cu amenda contraventionala cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei. La fel se pedepseste si incredintarea cainilor spre revendicare si adoptie fara a fi identificati.

Cainii cu stapan trebuie microcipati in termen de maxim 30 de zile de la fatare sau, in cazul celor care au depasit aceasta varsta, pana la 1 martie 2014, si inregistrati in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), potrivit unui proiect de norme pentru aplicarea Legii nr. 258/2013, elaborat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

  
In acelasi timp, datele privind vaccinarea, deparazitarea si sterilizarea trebuie inregistrate si actualizate.

In cazul deplasarii in spatiile publice pe teritoriul Romaniei a canilor, proprietarii acestora au obligatia de a detine asupra lor carnetul de sanatate al animalelor care atesta efectuarea actiunilor sanitar-veterinare, precum si identificarea si înregistrarea acestora in RECS, iar, in cazul deplasarilor in strainatate, proprietarii trebuie sa detina asupra lor si pasaportul animalului eliberat de medicul veterinar si avizat de direcţia sanitară veterinara si pentru siguranta alimentelor.

Proprietarii de caini au obligatia de a informa medicul veterinar in termen de sapte zile privind vanzarea, cumpararea, pierderea, disparitia, furtul sau donarea animalului. De asemenea, in caz de vanzare sau donare, atat vechiul, cat si noul detinator al cainelui, au obligatia sa solicite medicului veterinar de libera practica organizat in conditiile legii sa inregistreze in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan schimbarea datelor proprietarului si noua adresa.
In cazul mortii animalului proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenta si consemnarea decesului in carnetul de sanatate.

La gasirea unui caine cu stapan pierdut, persoanele care l-au gasit au obligatia de a anunaa sectia de Politie cea mai apropiata in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.

PS: Am vrut doar sa va aduc la cunostinta aceasta lege, pentru a constientiza faptul ca daca avem un animal de companie avem si obligatii. Doar prin aceste metode putem stopa fenomenul "cainilor fara stapan", si ne putem usura eforturile de recuperare, in cazul pierderii patrupedului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu