vineri, 10 ianuarie 2014

DETARTRAJUL - oare este necesar?Problemele cavitatii bucale ocupa un rol important in patologia animalelor de companie, fiind tratata de catre proprietari, de multe ori cu indiferenta. Primul semn care atrage atentia proprietarului este mirosul urat al gurii (halena sau halitoza). In cazurile grave, apare hipersalivatia sau chiar refuzul hranei (datorita proceselor inflamatorii - gingivita), care genereaza durere la acest nivel. Ca si cauza determinanta a aparitiei gingivitei este DEPUNEREA DE TARTRU.

 Tartrul se formeaza prin impregnarea placii bacteriene cu saruri de calciu prezente in saliva. Acumularea de tartru irita gingiile, care se inflameaza (gingivita), uneori devenind hemoragice la atingere, iar daca procesul persista, se poate ajunge chiar la retractie gingivala, avand ca urmare formarea unor spatii intre gingie si dinte. Exista 2 tipuri de tartru: subgingival si cel supragingival (cel vizibil pe dinte, de culoare galben pana la maroniu). Aceste depuneri atrag in continuare bacterii, iar daca nu sunt indepartate se maresc si creaza probleme din ce in ce mai grave: boli gingivale si parodontale.Pentru a peintampina aceste probleme se recurge la DETERTRAJ.

Dar ce este detartrajul??

Este o manopera, efectuata de medicul veterinar, prin care acele depozite de tartru sunt sparte si indepartate mecanic sau cu ajutorul unui aparat de ultrasunete. Manopera nu este dureroasa, dar sensibilitatea dintilor si necooperarea animalului, implica necesitatea anestezierii acestuia.
Cat de des trebuie facut?

Detartrajul este indicat sa fie realizat de 2 ori pe an, la fel ca la oameni, cu ajutorul aparatului cu ultrasunete.Este periculoasa anestezia?

Un protocol de anestezie corespunzator este mai putin nociv decat placa bacteriana care poate afecta negativ mai multe organe interne: rinichi, ficat, inima.


Ce poti sa faci ca sa previi aparitia tartrului?

1. Periaj zilnic.
 Periajul trebuie realizat zilnic si trebuie efectuat cu ajutorul unei perii si a pastei de dinti speciala pentru caine sau pisica (nu peria cainele cu pasta de dinti persoanala - pentru oameni - deoarece aceasta poate fi toxica pentru animalul tau). In plus, periuta este de asemenea speciala, fiind mult mai sensibila decat la om. Exista chiar diferite tipuri de degetar de plastic, pe care se aplica pasta si se realizseaza periajul.
2. Alimentatia cainelui
 - Hranirea sa se faca de obicei la recomandarea medicului veterinar
 - Mancarea trebuie ridicata la aproximativ 10 minute dupa ce animalul a terminat de mancat.
 - Animalul trebuie sa aiba la discretie apa proaspata
 - Puteti da cainelui, suplimentar urechi uscate de porc, sau carne uscata de vita.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu