vineri, 24 ianuarie 2014

Sterilizare?? Castrare?? De ce?!?



Va recomand sa cititi acest articol cu atentie si lasati la o parte chestiile de genul (vai, cum sa imi las cainele fara oua, nu trebuie sa se bucure si el de placerile vietii?) si ganditi-va la castrare ca la o metoda foarte buna de a va feri cainele de o lista lunga de afectiuni la care este supus.




Ce presupune operatia de sterilizare a femelelor?


Ovariohisterectomia (sterilizarea), este operatia prin care se indeparteaza intregul tract reproductiv al femelei: ovarele, oviductele, coarnele uterine si corpul uterin. Nu numai ca aceasta procedura previne o posibila sarcina a femelei, dar elimina si banuiala intrarii in calduri. Operatia inlatura sursa producerii hormonilor ca estrogenul si progesteronul. Acesti hormoni sunt cei care stimuleaza ciclul si joaca un rol major in timpul sarcinii.  Operatia se realizeaza sub anestezie generala.


Dar castrarea? Ce este?

Orhidectomia, sau castrarea masculilor, cum mai este cunoscuta, este operatia prin care sunt indepartate testicolele catelului. Testicolele sunt responsabile de productia de testosteron. Operatia se realizeaza de asemenea, sub anestezie generala.



Cand este bine sa ne sterilizam animalele?

Cel mai bine pentru sanatatea unei femele, catea sau pisica, este sa fie sterilizata la o varsta intre 3 si 6 luni (dupa imunizare – dupa ce este incheiata schema de vaccinare -  si inainte de primele calduri).

Studiile recente indica o varsta recomadata similara si pentru sterilizarea masculilor. 

In plus, sterilizarea prin ovariohisterectomie (eliminarea ovarelor si a uterului) elimina complet riscul de aparitie a cancerului ovarian sau a piometrului (puroi in uter). Piometrul este o boala frecventa la femelele nesterilizate, este dificil de diagnosticat in stadiile initiale si prezinta risc letal in stadiu avansat.


Sterilizarea timpurie nu are efecte negative asupra sanatatii.

Conform celor mai recente si ample studii medicale:
* tumorile mamare sunt de 3 ori mai frecvente la catea decat la femeie. Dintre tumorile mamare, sunt maligne 53% la catea si 90% la pisica. 

* fata de catelele nesterilizate, catelele sterilizate inainte de primele calduri (care apar la varsta de 7-9 luni) au un risc de cancer mamar redus de 200 de ori, iar catelele sterilizate dupa primele calduri au un risc de cancer mamar redus de 12,5 ori.
(sursa: The Merck Veterinary Manual, Eighth Edition, 2003, Whitehouse Station, NJ, USA)



Pentru proprietatrii care nu au mai avut caini pana in prezent, operatia de castrare (pentru masculi) si de sterilizare (pentru femele), poate fi o decizie dificila de luat. Ca in cazul oricarei operatii exista o serie de riscuri insa exista si multe avantaje. Iata la ce te poti astepta in urma operatiei.

1.  MASCULI

Avantaje

- Cainii necastrati pot incerca adesea sa fuga din curte cand simt in apropiere o femela in calduri. Un lucru similar se poate intampla si in cazul unui caine de apartament, care este scos la plimbare in parc. Acesta va forta lesa pentru a scapa si pentru a fugi dupa catea. In urma castrarii, cainii nu vor mai avea aceste obiceiuri.
 - Agresivitate scazuta. Acesta este unul dintre cele mai importante schimbari care se pot observa la majoritatea masculilor castrati (exista si cazuri in care castrarea nu are nici un efect asupra agresivtatii). Cele mai bune efecte din acest punct de vedere s-au inregistrat atunci cand castrarea a fost facuta la varsta de sub 12 luni.
Masculul va sta linistit in preajma femelelor in calduri. Stim cu totii cat de neplacut este atunci cand cainele simte o femela in calduri si fuge dupa ea fara a-i mai pasa de comenzile noastre. Ce-i drept, foarte putine exemplare “rezista” acelor aere chimice eliberate de femele atunci cand sunt in calduri. Am vazut masculi care au avut parte de dresaj profesional, foarte bine educati si dresati care uitau de tot atunci cand simteau o femela in calduri.


 - Cresterea capacitatii de concentrare. Acesta este un avantaj in special pentru cainii de lucru sau cei care sunt supusi la dresaj de performanta. Fiind castrati, acestia nu vor mai fi distrasi de femele si astfel vor reusi sa se concentreze mai bine asupra a ceea ce trebuie sa faca.

- Cainii pot adopta comportamentul de a-si marca teritoriul, un lucru neplacut pentru proprietar. Castrarea va duce la eliminarea acestui comportament.
- DIN PUNCT DE VEDERE MEDICAL:
* Avantajele medicale sunt destul de multe si chiar mai importante decat cele comportamentale. Toate posibilele probleme de care vom vorbi in continuare sunt cauzate de efectele testosteronului asupra organismului sau de probleme fizice care apar la nivelul testicolelor.
* Fara tumori testiculare. La nivelul testicolelor pot sa apara atat tumori benigne cat si tumori maligne, insa cea mai mare problema este ca acesta sunt identificate in cele mai multe cazuri atunci cand sunt intr-un stadiu inaintat, iar masculul are o varsta de peste 5 ani.




* Nu va transmite probleme genetice. Cred ca sunteti de acord cu mine ca un mascul care are probleme genetice (displazia de sold, epilepsie, ataxie cerebeloasa etc) nu ar trebui sub nici o forma dat la monta, nu? Noi, crescatorii suntem direct responsabili pentru continuitatea rasei si mentinerea puritatii ei.

* Prevenirea herniilor. O hernie este o proeminenta a unui organ sau a unor parti ale unui organ. Cele mai frecvente la caini sunt herniile perianale care apar atunci cand colonul, vezica urinara sau prostata ies din cavitatea abdominala prin peretele muscular prin anus si ajung chiar sub piele. Acest tip de hernie este foarte des intalnita la masculii in varsta. Daca este netratata, poate duce pana la moarte cainilor.

* Fara tumori perianale. Tumorile perianale apar adesea in apropierea anusului si sunt numite adenome perianale (benigne) sau adenocacinoame perianale (maligne). Ca si herniile, acestea apar de obicei dupa varsta de 5 ani, cel mai adesea in jurul varstei de 7 ani. Tratarea acestora impune interventie chirurgicala, insa aparitia lor este extrem de rara in cazul cainilor care au fost sterilizati in primul an de viata.

* Fara probleme ale prostatei. Cele mai frecvente probleme rezolvate prin castrarea masculilor la varsta de aproximativ 1 an, sunt cele de prostata. Peste 80% din cainii necastrati vor avea probleme de prostata, care se pot extinde si conduce la aparitia chisturilor si diferitor infectii.

       Dezavantaje


 - Complicatii. In urma operatiei pot aparea o serie de complicatii, provocate in special de anestezic . Cu toate acestea, statisticile sunt foarte incurajatoare. Un numar extrem de mic de caini prezinta alergii la anestezic. Totodata, sansele ca acesta sa moara sunt mai mici de 1%.
 - Dureri. Ca orice operatie, castrarea nu este lipsita de dureri. Cainele va experimenta durerile in primele zile dupa operatie. In mod normal medicul prescrie medicamente care sa calmeze aceste dureri.

2. FEMELE

           Avantaje

 - In unele cazuri, comportamentul unei catele se poate schimba dupa operatia de sterilizare. Aceasta va deveni mai calma si mai afectuoasa.
 - In urma operatiei, crestere apetitului poate fi intalnita la aproape toate exemplarele. Din aceasta cauza, cateaua poate lua usor in greutate.
- nu va fi afecta eficienta sedintelor de antrenament. Din contra, animalele vor acorda mai multa atentie sedintelor de antrenament iar atentia nu le va mai fi distrasa de prezenta altor caini.
 - DIN PUNCT DE VEDERE MEDICAL:
* Cancerul mamar: estrogenul este una din principalele cauze a cancerului mamar la caini, cea mai intalnita tumoare maligna la caini. Animalele care sunt sterilizate inainte de 1 an foarte rar dezvolta aceast caracter malign. Sterilizarea cainelui inainte de a intra in calduri pentru prima oara este cea mai buna metoda de a reduce semnificativ sansa de a avea cancer mamar. Riscul de avea tomori maligne mamare al cainilor sterilizati inainte de primul ciclu este de 0.05%, de 8% pentru cei sterilizati dupa primul ciclu si de 26% la cei sterilizati dupa al doi-lea ciclu.

* Tumorile tractului reproductiv: tumori pot aparea in uter si ovare. O operatie de ovariohisterectomie, desigur, elimina orice posibilitate de aparitie a acestor tumori.

* Infectii uterine: multe femele caini au probleme cu o severa boala uterina numita piometru in urma ciclului. In cazul acestei dereglari, un uter de greutate normala de 85 grame poate ajunge sa cantareasca de la 4,5kg la 6,8kg fiind umplut doar cu puroi. Nediagnosticata, aceasta boala este fatala. Tratamentul necesita fie folosirea de terapie scumpa cu hormoni si fluide intraveninos, fie o operatie costisitoare de ovariohisterectomie. O sterilizare normala costa intre 250 si 400 ron, pe cand o operatie de tratare a piometrului poate dublu, depinzand de complicatii. Efortul la care sunt supiusi rinichii sau inima in unele cazuri poate fi fatal sau poate cauza probleme pe durata intregii vieti, chiar dupa ce uterul infectat a fost scos.




* Gestatie falsa: la unele catele poate sa apara la 30-60 zile dupa perioada de calduri o psihoza numita ”gestatie falsa”. In aceste cazuri, desi cateaua nu s-a imperecheat cu un mascul, corpul ei crede ca este gestant datorita unor dezechilibre hormonale. Cateaua poate avea o expansiune abdominala sau/si umflarea glandelor mamare, dar in unele cazuri, ele se vor cuibari sau lipi de sosete, jucarii, etc. In unele cazuri pot aparea infectii ale glandei mamare, infectii uterine, sau chiar piometrul. Este recomandata sterilizarea femelelor care au constant gestatii false.


Dezavantaje
 - Infectii ale operatiei. In urma operatiei, daca nu sunt ingrijite corespunzator, femelele pot face infectii. In cazul in care microbii ajung in zona operatiei vor gasi un mediu propice pentru a se inmulti, provocand infectii. Acestea pot fi insa tratate de medicul veterinar cu antibiotice.
 - Riscurile cresc odata cu varsta. Operatia de sterilizare a catelelor este mult mai riscanta decat cea a cainilor. Deoarece odata cu inaintarea in varsta operatia va deveni mai complicata iar recuperarea mai greoaie este recomandat ca acesta sa se faca in primul an de viata.
 Va atasez in continuare o imagine cu un uter normal, in urma sterilizarii, si o imagine cu locul de incizie, imediat dupa operatie, inainte de a indeparta campurile operatorii.



 Este doar decizia dumneavoastra. 


5 comentarii:

  1. Va rog sa evidentiati la dezavantajele ovariohisterectomiei (sterilizarea femelei) riscul de incontinenta urinara, mai ales in cazul catelelor tinere. In timpul somnului, sfincterul se relaxa si nu mai putea tine urina. Intr-adevar, proprietarii de caini trebuie sa fie constienti de beneficiile sterilizarii, insa trebuie sa cunoasca si riscurile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am dus la castrat peste 140 catele si niciuna nu a avut si nu are incontinenta urianara. Cine stie din ce alt motiv poate sa aibe incontinenta, un motiv poate si un medic mai putin experimentat care a facut sterilizarea si a lezat ceva in timpul operatiei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate catelusa a fost mai putin norocoasa, insa de lipsa de experienta a medicului nu poate fi vorba. Chiar am apelat la cei mai buni din Cluj.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar nu exista unele metode de cotraceptie neinvazive, sau nu se vrea acest lucru ..??!!

    RăspundețiȘtergere
  5. nu exista mijloace de contraceptie neinvazive; probabil ca daca ar exista, mama prostilor nu ar fi tot timpul gravida

    RăspundețiȘtergere