marți, 19 noiembrie 2013

Importanta vaccinarii cainilor




CE ESTE VACCINAREA?

Vaccinarea cainilor este o metoda eficienta si sigura  de prevenire a bolilor infectioase specifice cainilor si o buna investitie financiara in ceea ce priveste SANATATEA ANIMALULUI. Unele dintre aceste boli sunt letale.
Un sistem imunitar puternic, o ingrijire corecta si o hrana corespunzatoare  ne pot proteja animalul, dar nu impotriva oricarei boli. Cand este vorba de virusuri si boli contagioase, nu intra in calcul doar sanatatea animalelor, ci si sanatatea stapanilor, deoarece anumite boli pot fi transmise de la animal la om.

CE ESTE VACCINUL?

Vaccinurile sunt produse biologice, care induc o imunitate specifica unei boli sau unui grup de boli.  Foarte important de precizat este ca se produc vaccinuri impotriva unor boli al caror tratament este foarte dificil, de lunga durata, traumatizant si care lasa de multe ori sechele, iar tratamentul este de cele mai multe ori ineficient si costisitor. Intotdeauna, tratamentul este mult mai costisitor de cat prevenirea 
bolii.

DE CE TREBUIE VACCINAT CATELUL LA 6 SAPTAMANI?

In momentul in care se naste, animalul nu este imun la boli. Primeste totusi, o cantitate de anticorpi, din sangele mamei. Primul lapte supt de la mama, aduce  si el o cantitate importanta de anticorpi, puiul fiind protejat doar impotriva bolilor pentru care mama a fost vaccinata.  Acesti anticorpi (aceasta protectie), au eficacitate doar cateva saptamani, incepand sa dispara intre 6-10 saptamani de viata, moment in care este foarte important sa intervenim din exterior pentru stimularea imunitatii prin vaccinare. Cu cat se depaseste mai mult termenul celor 6 saptamani, cu atat mai mult, cainele este supus riscului de a contacta o boala letala.

Este foarte important ca inainte de primul vaccin, catelul sa nu vina in contact cu alti catei, sau sa fie scos afara, pentru a nu fi expus riscului contactarii unei boli. Precizez ca vaccinul NU PRODUCE IMUNITATE IMEDIAT. Este nevoie de 14 zile pentru ca sistemul imunitar sa raspunda prin anticorpi.

CE ESTE O SCHEMA DE VACCINARE?

Schema de vaccinare reprezinta o serie de vaccinuri efectuate unui caine, pe parcursul vietii. Este compusa din mai multe tipuri de vaccinuri, administrate in perioade diferite de timp.

Astfel, orice schema de vaccinare  incepe la varsta de 6 SAPTAMANI. Inainte de aceasta varsta, organismul nu este pregatit sa produca un raspuns imun (!!! Atentie la varsta la care achizitionam un catel).  Primul vaccin intereseaza 2 boli importante: PARVOVIROZA canina (avand ca simptom diaree cu sange, febra mare, voma – viata puilor sub 3 luni fiind primejduita, murind in cele mai multe cazuri) si boala CARRE – JIGODIA (ce are mortalitate foarte mare).  Acesta sunt cele mai grave boli ale tineretului canin.

Al doilea vaccin este la 8 SAPTAMANI, vaccinul polivalent. Acesta este impotriva a 5 boli: PARVOVIROZA, JIGODIA, HEPATITA (puii mor intr-un mod surprinzator pentru stapanii lor, deoarece nu prezinta simptome – durerile adominale si starile de voma de multe ori nefiind observate), PARAINFLUENTA, LEPTOSPIROZA (declansata de bacteriile din apa – simptome: febra, voma, dificultati respiratorii, paralizii minore. !!! Aceasta boala este CONTAGIOASA si poate IMBOLNAVI PROPRIETARII, vaccinul fiind necesar).

Al treilea vaccin este la 11 SAPTAMANI, si este reprezentat de un rapel la al doilea vaccin: o repetare a celui de al doilea vaccin (vaccinul polivalent), pentru intarirea imunitatii cainelui.

!!! Dupa varsta de 3 luni (12 SAPTAMANI) se poate administra VACCINUL ANTIRABIC, care  este obligatoriu, impus de legislatia sanitar-veterinara. La acest vaccin se face un rapel (se repeta), dupa 6 luni.

!!! Repetarea vaccinului polivalent se face anual, dupa varsta de 11 saptamani.

!!! Repetarea vaccinului antirabic, se face anual, dupa al doilea rapel facut.

Alte vaccinuri care se mai fac: pt coronaviroza, pt boala Lyme, pt Giardia, pt tusea de canisa (traheobronsita infectioasa), acestea fiind facute la recomandarea medicului veterinar.

OBSERVATII: In unele cazuri, animalul poate reactiona la vaccin. In acel moment pot sa apara: febra, somnolenta, edeme subcutanate, voma sau salivatie abundenta. In cazul aparitiei acestor reactii, este obligatori contactarea medicului veterinar curant.

DE CE UNII CAINI VACCINATI TOT MAI CONTACTEAZA BOALA?

Exista 2 cazuri in care animalul mai poate contacta boala: imunitatea animalului a fost scazuta la un moment dat sau vaccinul a fost inactivat la un anumit nivel: in momentul vaccinarii animalul avea febra, anticorpii maternali erau prezenti, administrare de steroizi sau alte boli active.


!!! ATENTIE !!!

Frecvent am intalnit ideea: “daca tinem animalul izolat in casa, el nu are cum sa se imbolnaveasca”. Uitam ca de cele mai multe ori, noi oamenii aducem in casa pe haine, pe pantofi, tot felul de germeni sau oua de paraziti, , deoarece traim intr-un oras aglomerat si in care acestia exista.

Vaccinarea corecta este o conditie esentiala atat pentru mentinerea sanatatii catelului dumneavoastra, cat si a familiei dumneavoastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu