vineri, 29 noiembrie 2013

Importanta vaccinarii pisicilor




Importanta Vaccinarii pisicilor

 Vaccinarea pisicilor reprezinta inca un subiect delicat pentru proprietarii acestora, deoarece multi dintre ei considera ca nu este necesar sa isi vaccineze pisicuta daca ea sta doar in casa.

La fel ca oamenii sau cainii, si pisicile pot fi afectate de foarte multe boli. Si la fel ca si la caini, preventia este cea mai importanta, deoarece multe dintre consecintele bolii ce a afectat deja felina, nu mai pot fi influentate sau eliminate printr-un tratament medicamentos.

Chiar daca pisica nu intra in contact cu alta, sau cu alte animale, poti fi tu cel care o imbolnaveste, atunci cand te intorci acasa, pe mainile, hainele si incaltamintea ta pot sa ramana virusuri si bacterii, si astfel sa ajunga in contact cu pisica ta. Daca pisica ta se imbolnaveste, simptomele pot fi atenuate intr-o oarecare masura, dar acest lucru nu poate fi mereu garantat. Decizia de a vaccina pisica este doar a ta, dar tu trebuie sa fii consient de faptul ca un animal nevaccinat reprezinta o sursa de imbolnavire pentru celelalte animale, sau chiar pentru oameni.


CE SCHEMA DE VACCINARE EXISTA?

La noi in tara nu exista nici o schema obligatorie de vaccinare pentru pisici, unele vaccinuri fiind obligatorii daca doriti sa lasati pisica in pensiune pe durata concediului, daca doriti sa participati la expozitii sau sa calatoriti in strainatate.


PENTRU CE BOLI SE VACCINEAZA PISICA?

La noi vaccinarea se efectueaza impotriva bolilor:

 - PANLEUCOPENIE FELINA: produsa de un virus contagios, fatal in cazul pisicilor tinere. Are ca simptome: voma, diaree, lipsa poftei de mancare, febra.

- RINOTRAHEITA VIRALA: produsa de Herpes virusul felin(FHV-1). Simptome: uleratii ale ochilor, gripa, afectiuni nazale. Chiar daca simptomele dispar, virusul ramane latent in corp, revenind in cazul unor probleme cu ochii sau in afectiuni ale tractului respirator. Episoade ale infectiei pot fi provocate si de stres. Vaccinarea reduce riscul de infectare de la pisica la pisica. 

 - LEUCEMIA FELINA: produsa de virusul FeLV, este raspandita de la pisica la pisica prin contact direct (lins reciproc, impartirea aceluiasi vas de apa si mancare, saliva, muscaturi), de la pisica-mama la pisoisau prin imperechere si cauzeaza o serie de afectiuni cum ar fi cancer sau anomalii ale sangelui (de obicei fatale).

 - CLAMIDIOZA: cauzata de bacteria Chlamydophila felis. Provoaca inflamarea tesuturilor din jurul ochilor (conjunctivita) si afectiuni ale tractului respirator superior. Pisicile tinere sunt mai predispuse a fi infectate.

- CALCIVIROZA: este produsa de un virus ce produce gripa, cu stranut, ulceratii orale si eliminare de substante nazale. Pisicile afectate nu au pofta de mancare si au temperatura. La tineret simptomele sunt mai grave si pot afecta si plamanii si articulatiile.

 - RABIE



 RECOMANDAREA MEDICULUI HOME VET PT VACCINAREA PISICILOR

Medicii veterinari recomanda schema de vaccinare:
* prima vaccinare: 8 saptamani
* a doua vaccinare: 11 sapatamani
* dupa 4 luni: vaccinare antirabica 

Anual, o pisica trebuie vaccinata cu un vaccin polivalent si un vaccin antirabic, iar conform legilor in vigoare, fiecare pisica ce locuieste la curte si care are contact cu alte animale, trebuie vaccinata obligatoriu impotriva rabiei. 


EFECTE SECUNDARE VACCINULUI

accinata obligatoriu impotriva rabiei.Efectele secundare vacinarii sunt destul de rare, ele fiind usoare: letargie, sensibilitate in zona unde a fost facuta injectia, lipsa poftei de mancare. Pot fi intalnite si diareea, febra, vomitarea, umflatura in zana de aplicare a vaccinului, mai predispusi fiind puii de pisica, comparativ cu pisicile adulte.


Vaccinarea este o procedura sigura, care reduce substantial incidenta unor afectiuni grave in randul pisicilor. Este alegerea ta.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu